Hoofdmenu

Tv-programma ‘Zeg eens B’ doorbreekt taboe

‘Het leven is gewoon te zwaar voor mij.’ Een schokkende conclusie van de 49-jarige Marco, een van de deelnemers van het nieuwe tv-programma ‘Zeg eens B’ dat twee weken geleden bij de NPO van start ging. ‘Zeg eens B’ geeft een kijkje in het leven van acht Nederlanders die dagelijks worstelen met hun laaggeletterdheid.

Marco heeft een vlotte babbel en een goede baan als groepsleider in een verzorgingsinstelling maar die heeft hij naar eigen zeggen te danken aan zijn vrouw. Tijdens zijn opleiding kopieerde hij de aantekeningen van zijn medestudenten waarna zijn vrouw thuis alles hardop meerdere malen aan hem voorlas. Dankzij een goed geheugen en een ongelooflijk portie doorzettingsvermogen haalde hij zo zijn diploma.

Toen zijn huidige chef hem een paar weken na zijn indiensttreding vroeg om dagelijks een rapport te schrijven, was dat voor hem reden om zijn ontslag in te dienen. ‘Ik schaam me kapot. Dus als het moeilijk wordt, neem ik ontslag en zoek ik een nieuwe baan,’ is zijn reactie op de vraag waarom hij niet gewoon eerlijk is over zijn probleem. Zijn chef wilde hem echter niet kwijt en na een goed gesprek is er een praktische oplossing gevonden voor het lees- en schrijfprobleem van Marco maar dat loste voor hem eigenlijk niets op. Want nog dagelijks leest zijn vrouw de post aan hem voor of helpt hem bij het lezen ervan.

Als kind was hij heel druk en werd hij naar het speciaal onderwijs gestuurd. Daar werd geen aandacht besteed aan zijn taalachterstand met als gevolg dat hij er nu, jaren later, nog steeds flinke hinder van ondervindt. Zijn laaggeletterdheid heeft hem al eens een depressie bezorgd: ‘Ik zou zoveel makkelijker door het leven gaan als ik beter kon lezen en schrijven.’ Met zijn deelname aan het tv-programma wil hij daar verandering in brengen en eindelijk iets terug doen voor zijn vrouw.

‘Zeg eens B’ laat zien dat laaggeletterden zich vooral schamen voor hun handicap en door middel van smoesjes of trucjes hun lees- en schrijfprobleem handig weten te verbloemen. Want hoewel Nederland zo’n 1,3 miljoen laaggeletterden telt, rust er nog altijd een groot taboe op het niet kunnen lezen en schrijven. Dit programma doorbreekt dat taboe en geeft een realistisch beeld van de problemen waar de deelnemers dagelijks mee worstelen en de moeite die het hen allen kost om te leren lezen en schrijven. Een vernieuwend programma en ik ga het volgen!

De volgende uitzending is vrijdag 24 oktober om 21.30 uur op NPO1.
De vorige uitzending is nog terug te zien via Uitzending gemist

 

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht.

Geef een antwoord

NIEUWSGIERIG NAAR WAT IK VOOR JOU KAN BETEKENEN?
Bel of mail gerust voor meer informatie via 06-154 453 41 of info@cbthuisintaal.nl