Hoofdmenu

Vijf handige schrijftips om zelf direct mee aan de slag te gaan

Nieuwsgierig lees ik altijd alle folders en huis-aan-huisbladen die bij ons in de brievenbus belanden. Een Nee-/Ja-sticker is dan ook niet aan mij besteed. Het is echt nieuwsgierigheid van me om te weten wat er leeft en speelt om me heen. Maar ik vind het natuurlijk ook leerzaam en interessant om te lezen hoe andere schrijvers een boodschap overbrengen (of proberen over te brengen). En soms is het ook gewoon even lachen als ik lees dat we snitzels en kaassoufles kunnen bestellen bij een cafetaria in de buurt of dat er een prijsuitrijking heeft plaatsgevonden. ‘Ach, niet zo schokkend toch’, hoor ik je zeggen. Nee, niet schokkend maar een spelfout of typefout leidt mij wel altijd af van de inhoud. En als een fout mij afleidt, dan misschien bij een andere lezer of potentiële klant ook en dat is toch jammer van de boodschap die je wilt overbrengen. Bovendien is het niet professioneel. Daarom in deze blog vijf schrijftips waar je direct mee aan de slag kunt.

1.Bepaal je doelgroep en pas je taalgebruik hierop aan
Als je begint aan een tekst, bedenk dan eerst voor wie je de tekst schrijft. Is je lezer bekend met jouw verhaal of moet je het een beetje inleiden: waarom je iets organiseert, waarom je juist dit wil vertellen enzovoort. Bedenk vervolgens of je die lezer met je of u gaat aanspreken en doe dit dan consequent. En als je voor een breed publiek schrijft, gebruik dan eenvoudige woorden. Gebruik bijvoorbeeld een zaak runnen in plaats van een zaak exploiteren.

2. Schrijf alsof je het vertelt aan iemand die naast je zit
Hoe zou je je verhaal vertellen aan een vriend of buurman? Schrijf je verhaal in die woorden eens op papier. Je zult zien dat je dan korte heldere zinnen gebruikt. Natuurlijk zitten daar dan woorden bij die je (bijna) alleen in spreektaal gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan ‘Dat wou ik niet’ in plaats van ‘Dat wilde ik niet’ of ‘Ze zijn wezen kijken’ in plaats van ‘Ze zijn gaan kijken’, die kun je daarna dan aanpassen. Als je schrijft in spreektaal krijg je korte vlotte zinnen en een prettig leesbare tekst.

3. Gebruik de spellingscontrole
Het is een open deur, maar gebruik gewoon de spellingscontrole op je computer. Hij zit er niet voor niets dus maak er dankbaar gebruik van. Je haalt er zo in ieder geval alle typefoutjes uit en af en toe ook de spelfouten. Maar let op, blijf wel je verstand gebruiken bij de alternatieven die de spellingscontrole biedt want niet alle aangeboden oplossingen zijn verbeteringen. De spellingscontrole kan namelijk niet de context zien waarin het betreffende woord wordt gebruikt en of het dus wel of niet goed gespeld staat.

4. Laat een ander je tekst lezen
Als je lang aan een tekst gewerkt hebt, staar je je soms blind. Je leest dan over woorden heen en dus ook over fouten. Wat dan helpt, is om een ander even je tekst te laten lezen. Twee paar ogen zien altijd meer dan één. Vraag of het verhaal duidelijk is of dat er nog wat aan ontbreekt. Een hele eenvoudige manier om erachter te komen of je boodschap helder is.

5. Gebruik de website www.onzetaal.nl
Misschien alleen bekend bij taalliefhebbers maar de website van het genootschap Onze Taal is er voor iedereen. Via een gemakkelijke zoekfunctie vind je hier een schat aan woorden, woordcombinaties of andere taalkwesties. Weet je even niet meer of het nu hondehok is of hondenhok, kant-en-klaar of kant en klaar, eerste kerstdag of Eerste Kerstdag, kijk dan eens op deze site en je vindt het antwoord en de uitleg waarom het woord zo geschreven wordt.

Doe er je voordeel mee en succes met schrijven!

1 reactie op Vijf handige schrijftips om zelf direct mee aan de slag te gaan

  1. Nicoline ma-01-09 at 22:36 #

    De spellingscontrole in Word is van voor 2005. Niet helemaal actueel dus. Goede gratis app is Het Groene Boekje.

Geef een antwoord

NIEUWSGIERIG NAAR WAT IK VOOR JOU KAN BETEKENEN?
Bel of mail gerust voor meer informatie via 06-154 453 41 of info@cbthuisintaal.nl