Hoofdmenu

Breinbrekers

‘Ik vond het gezellig vrijdag. Om zo een avond in het café te zitten, is niet zo aan mij besteed maar op deze manier vind ik het wel leuk’, vertelt de vrouw me enthousiast terwijl we twee dagen later samen terugblikken. ‘Eigenlijk deden we dat vroeger ook wel, zo’n veertig jaar geleden. Na een jaarvergadering of zo, dan stelde de voorzitter wat vragen. Maar toen noemden we dat hersengymnastiek’, lacht ze en ze beseft dat de huidige generatie er inmiddels een andere naam voor heeft gevonden.
Eind vorig jaar kondigde de plaatselijke voetbalvereniging al aan dat ze tijdens de winterstop vier keer een pubquiz zou organiseren. De opbrengst van het entreegeld was bestemd voor een goed doel in de gemeenschap. Of het daardoor kwam, weet ik niet, maar de voetbalkantine was de afgelopen weken vier vrijdagavonden goed gevuld met deelnemers, deels onbekende gezichten, die zich waagden aan een spervuur van breinbrekers.
Wij hadden ons team voor de laatste avond bewust samengesteld met deelnemers met uiteenlopende interesses om van alle markten thuis te zijn. En zo kwam het dat we wisten wat er wordt bedoeld met de musculus glutaeus maximus – daar zaten we op – dat we de meerkeuzevraag over de herkomst van de uitdrukking ‘mijn naam is haas’ goed hadden beantwoord en dat we het antwoord op de vraag wat is de hoofdstad van Burkino Faso niet schuldig hoefden te blijven, ook al hadden we Ouagadougou niet helemaal goed geschreven. Maar ja, daar komen we ook niet elke dag.
De kleuren van de pizza margherita hadden we fout en ook de leider van de SGP kwam niet bovendrijven in ons brein. Om nog maar te zwijgen over de intro’s van tien liedjes van Normaal, het herkennen van de Australische en Afghaanse vlag en de betekenis van schippersklaviertje. Zelfs de hint over Rob de Nijs deed geen belletjes rinkelen in onze bovenkamers en bracht ons niet verder dan te antwoorden met een spleetje tussen de tanden.
De vrouw had gelijk. Een pubquiz is eigenlijk gewoon hersengymnastiek, verdomd goede hersengymnastiek. Want na 90 vragen in negen categorieën zijn de goede antwoorden vast een beetje blijven hangen. Dat Rob de Nijs een liedje heeft gezongen over een trekharmonica vergeet ik nu nooit meer.

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht.

Geef een antwoord

NIEUWSGIERIG NAAR WAT IK VOOR JOU KAN BETEKENEN?
Bel of mail gerust voor meer informatie via 06-154 453 41 of info@cbthuisintaal.nl