Hoofdmenu

Dingetjesdag

De radiopresentator stelt belangstellend de vraag wat de luisteraar vandaag gaat doen. “Ik ben lekker vrij vandaag”, zegt de man opgewekt aan de andere kant van de lijn. “Aha, heerlijk man. En wat ga je dan doen?”, luidt de volgende vraag. “Nou gewoon, beetje naar de markt, beetje in huis bezig zijn, beetje sporten. Gewoon allerlei dingen. Ik noem dat ook altijd mijn dingetjesdag”, legt de luisteraar uit. De presentator herhaalt het woord, lacht, rondt het onderwerp af en gaat daarna over tot de kern van het gesprek: wat is je favoriete nummer? De man van de dingetjesdag noemt de titel van een voor mij onbekende dance classic van weleer en ik hoor de eerste tonen al door de luidspreker terwijl de presentator het intro volpraat.
Dingetjesdag. Het woord duikt sindsdien regelmatig op in mijn hoofd. Misschien wel omdat ik het een grappige aanduiding vind voor een voor mij alledaagse dag. Want eigenlijk doe ik elke dag wel allerlei dingetjes. Beetje werken, beetje zorgen, beetje koken, beetje slapen. Vandaag wordt ook echt een dingetjesdag als ik een blik werp in mijn agenda. Mijn eerste afspraak heb ik bij een varkensboerin die het net even anders doet. Voor en achter haar huis lopen zo’n dertig zeugen, biggen en één beer in een open wei. Twee keer per week rijdt ze langs drie supermarkten om daar niet verkoopbare groente, fruit en brood op te halen die ze haar varkens voorschotelt. In een boeiend gesprek vertelt ze me alles over haar bedrijfsvoering. Ik maak ter afsluiting een foto van haar tussen de varkens en rijd op de terugweg met een kleine omweg langs een tuincentrum om drie lavendelplanten te kopen. Daarna koop ik een cadeau voor mijn neef die later vandaag hopelijk hoort dat hij voor zijn havo-examen is geslaagd en dan naar school om de kinderen op te halen.
Eenmaal thuis rooster ik vier boterhammen, nemen we een voor een onze ochtend door, kijken we vooruit naar de middag en vertellen we elkaar wat we gaan doen in en rondom huis. Vervolgens geef ik de lavendelplanten een mooie plek en kijk op afstand tevreden naar het resultaat. Ik zie een bericht voorbij komen dat mijn neef inderdaad is geslaagd en ik stuur hem mijn felicitaties. Daarna vouw ik de was op, trek tussendoor op verzoek van onze jongste dochter haar pop een andere jurk aan, en probeer onze andere dochters en hun vriendinnetjes te overtuigen dat het vandaag echt te koud is om het zwembad op te zetten. Na de macaroni kleed ik me om en vertrek naar mijn volgende afspraak met een vrijwilligster van een lokale sportvereniging die vraagt of ik kan helpen bij de communicatie van de clubactiviteiten. We nemen samen alle mogelijkheden door waarna ik in de auto stap naar het hoera-ik-ben-geslaagdfeest. Tegen elven rijd ik huiswaarts waar ik direct mijn bed opzoek. Deze dingetjesdag is voorbij maar gelukkig breekt er morgen weer een nieuwe aan.

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht.

Geef een antwoord

NIEUWSGIERIG NAAR WAT IK VOOR JOU KAN BETEKENEN?
Bel of mail gerust voor meer informatie via 06-154 453 41 of info@cbthuisintaal.nl