Hoofdmenu

Droog

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt. In al die jaren dat ik hier woon, heeft de beek nog nooit droog gestaan”, vertelt de Toldijker mij vol verbazing. Het was me nog niet opgevallen terwijl ik hier wekelijks rijd, maar na zijn woorden werp ik mijn blik langs de berm een paar meter naar beneden. Een modderige bodem is alles wat ik zie.
Een paar dagen later schrik ik op zondagmorgen op van de sirenes van brandweerwagens die duidelijk in de buurt moeten zijn. De kleine bosbrand in Laag-Keppel blijkt gelukkig mee te vallen maar had ook heel anders kunnen uitpakken. Later die week volgt via de media een oproep van het lokale waterschap aan boeren, burgers en bedrijven om geen oppervlaktewater te gebruiken in ons deel van het land. Het verbod is nodig omdat het nog nooit eerder zo droog is geweest in de Achterhoek, luidt de verklaring. De schade is groot, aldus een woordvoerder: “Droogte is een sluipmoordenaar. Veel schade aan stuwen en dijken is later pas merkbaar. Veel dijken krijgen mogelijk een kwetsbare bovenlaag doordat de grasmat is afgestorven en worden daardoor instabiel. Ik verwacht meer kosten dan na wateroverlast.”
De aanhoudende droogte zorgt voor meer problemen in de land- en tuinbouw lees, hoor en zie ik aan alle kanten om mij heen en er komen meer berichten binnen over droge akkers en bospercelen die vlam vatten. Tegelijkertijd verbaas ik me over de bijbehorende nieuwe termen als droogteseizoen, droogte-alarm en droogtesituatie. De lokale zwembaden beleven nu al een topseizoen terwijl de vakantie nog moet beginnen. Zij verlangen niet naar regen maar onze tuin duidelijk wel. Het is de omgekeerde wereld: vaak kijkt heel Nederland rond deze periode reikhalzend uit naar de weersvoorspellingen om te horen of het weer wordt voor het zwembad, het terras, de achtertuin of in geval van agrariërs voor maaien of kuilen. En nu kijken we naar het weerbericht en snakken we naar een verkoelend buitje of die langverwachte regen voor alles wat groeit en bloeit. Het achtuurjournaal van vanavond geeft ook voor de komende week volop zon en hoge temperaturen aan. Ook de langetermijnverwachting belooft zon en warmte. Geduld is een schone zaak.

NIEUWSGIERIG NAAR WAT IK VOOR JOU KAN BETEKENEN?
Bel of mail gerust voor meer informatie via 06-154 453 41 of info@cbthuisintaal.nl