Hoofdmenu

Muziek

Ik kan geen noot lezen. Een muziekinstrument bespelen lukt mij ook niet. Ik herinner me dat mijn broer vroeger op muziekles zat en orgel speelde. Het bruine gevaarte met felgekleurde toetsen voor extra ritmes stond in de hoek van onze woonkamer. Regelmatig oefende hij erop. Hij zal vast meerdere liedjes gespeeld hebben maar in mijn geheugen zie ik hem keurig recht op het krukje zitten en hoor ik uitsluitend de tonen van Mieke heeft een lammetje. Keer op keer. Dat liedje goed onder de knie krijgen, was denk ik een voorwaarde om verder te mogen spelen want hij heeft het zo ontzettend vaak gespeeld dat ik het kan dromen.
Ik zing wel in een koor maar ook daar is noten lezen geen vereiste. Ik houd van muziek maar echt muzikaal kun je mij niet noemen. Dus de aankondiging van het concert van de Koninklijke Militaire Kapel in de Hessenhal in Hoog-Keppel, nam ik voor kennisgeving aan. Naarmate het concert dichterbij kwam, besefte ik door reacties van kenners dat het concert toch wel iets heel bijzonders moest zijn. Iemand die zelf in een orkest van hoog niveau speelt, zei zelfs: Wat wij doen, is Eredivisie. Maar wat zij doen, is Champions League. En hoewel ik aanvankelijk het concert dat afgelopen week plaatsvond niet op waarde kon inschatten, werd me met die opmerking de kwaliteit direct duidelijk.
Het optreden van het 53-koppige orkest vormde de afsluiting van de actieweek om zwembad Hessenbad te behouden. Het zwembad wordt ondergebracht in een vereniging en wordt daarmee teruggegeven aan de gemeenschap. En zo is de cirkel weer rond want dankzij de actie Vul de Ton is de financiering van het bad in 1970 door de lokale bevolking mede mogelijk gemaakt. Nu bijna vijftig jaar later is het zwembad er nog steeds voor alle inwoners. In een spannende week waarin een werkgroep samen met vrijwilligers zoveel mogelijk leden probeerde te werven voor de nieuw op te richten vereniging groeide de gemeenschapszin met de dag. Inwoners die niet of nauwelijks zwemmen, kochten een lidmaatschap om de voorziening in stand te houden. Spelers van twee voetbalelftallen kochten gezamenlijk een lidmaatschap en besloten de zwempasjes terug te geven aan de vereniging om te schenken aan inwoners die zich een lidmaatschap niet kunnen veroorloven. Drie meisjes bakten cupcakejes, verkochten die bij het stembureau en doneerden de opbrengst aan het zwembad. Hartverwarmende acties. En het aantal lidmaatschappen groeide met het uur.
Het resultaat van de actieweek werd tijdens het concert tussen een bijzondere solo van een hoboïste en het slotlied bekend gemaakt. Met 320 lidmaatschappen en de bijdragen van een paar anonieme sponsoren is het zwembad gered. En dat klonk de organisatie als muziek in de oren.

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht.

Geef een antwoord

NIEUWSGIERIG NAAR WAT IK VOOR JOU KAN BETEKENEN?
Bel of mail gerust voor meer informatie via 06-154 453 41 of info@cbthuisintaal.nl