Hoofdmenu

Waarom praten voetballers altijd over ‘je‘ in plaats van ‘ik’?

Onze dochter van drie praat en zingt de hele dag door. Over van alles. Alle woorden die ze hoort, herhaalt ze, liedjes komen voorbij maar ze heeft ook gesprekken met haar poppen en knuffels die ze in een kringetje zet en die ze met haar zuurstokroze serviesje van thee en ranja voorziet. In haar taalgebruik gebruikt ze afwisselend ‘ikke’ en haar naam om zichzelf aan te duiden. Best raar dat ze zichzelf in de derde persoon enkelvoud aanduidt maar als ik andere moeders hoor, is dat blijkbaar heel normaal voor een peuter. Ze leert vanzelf dat het gewoon ‘ik’ is.

Ik vraag me dan altijd af waar in godsnaam voetballers hebben leren praten. Zet een willekeurige profvoetballer voor de camera, vraag hem naar een reactie op de wedstrijd en het resultaat is dan vaak iets in de trant van:

 ‘Je wilt je best doen en winnen. Je wilt aanvallend voetbal spelen voor het publiek en scoren. Je kunt zeggen dat dat vandaag gelukt is.’

In een paar zinnen hoor ik alleen maar ‘je’ terwijl hij gewoon ‘ik’ bedoelt. Heel veel voetballers hebben deze in mijn ogen rare eigenschap. Waar komt dat toch vandaan? Is het hen bijgebracht in de verplichte mediatraining die ze hebben gehad? Doen ze het om zich ergens achter te verschuilen? Het schept overduidelijk afstand, alsof ze het niet over zichzelf hebben maar over iemand anders. Voorkomt dat emoties die ze niet willen laten zien? Ik snap er niets van. Laat ze gewoon ‘ik’ zeggen als ze ‘ik’ bedoelen. Zo hebben ze het toch ook ooit geleerd? Dat is toch veel duidelijker voor iedereen.

Dus daarom deze oproep aan alle profvoetballers in Nederland: willen jullie voortaan gewoon het woord ‘ik’ gebruiken als je ‘ik ‘bedoelt? Dat maakt je verhaal een stuk duidelijker. En als het toch niet helemaal lukt, dan nodig ik je uit om een kopje thee te drinken uit het zuurstokroze speelgoedserviesje van mijn dochter.

Gebruik jij wel eens ‘je’ terwijl je ‘ik’ bedoelt?

NIEUWSGIERIG NAAR WAT IK VOOR JOU KAN BETEKENEN?
Bel of mail gerust voor meer informatie via 06-154 453 41 of info@cbthuisintaal.nl